Kapat
Anasayfa 211 0

FPS Yükseltme Nedir ? Nasıl Yapılır?

FPS Artırma Yöntemleri
Resim

FPS Artırma Yöntemleri isimli bu yazıda FPS Yükseltme Nasıl Yapılır sorusuna daha yakından göz atacağız. İşte konu hakkında merak edilen detaylar!

FPS Artırma Yöntemleri – EÄŸer bilgisayarınızda oyun oynamayı seviyorsanız sadece düşük performans problemlerinden muzdaripseniz evet, doÄŸru yerdesiniz. Bu yazımızda FPS Yükseltme Nasıl Yapılır? sorusuna daha yakından göz atacağız ve oyunlardan alabileceÄŸiniz hazzı zirveye çıkarmaya çalışacağız.

FPS Artırma Yöntemleri: Nasıl Artırılır?

1- Sürücüleri Güncelleyin

Özellikle kullandığınız ekran kartının sürücülerinin her daim güncel kalması çok önemli. Donanım üreticileri, piyasaya sürdükleri ekran kartlarını belirli aralıklarla güncelleyerek, yeni çıkan oyunlara göre uyarlıyor ya da daha iyi performans vermeleri için küçük değişiklikler yapıyorlar.

Haliyle her yeni sürücüyle birlikte bazı oyunlardaki performansınız beklenmedik ÅŸekilde artıyor. Hele ki yeni çıkmış bir oyunu demek istiyorsanız mutlaka bu güncellemeyi yapmalısınız. Güncelleme yapmak içinAygıt Yöneticisini kullanabileceÄŸiniz gibi ekran kartınızı üreten ÅŸirketin kendi aracı uygulamalarını da denemeniz mümkün.

Sürücüyü otomatik güncellemek için Denetim Masası > Aygıt Yöneticisi seçeneÄŸine gitmelisiniz. Aygıt Yöneticisine tıkladığınızda karşınızda, birden fazla baÅŸlık göreceksiniz. Bu baÅŸlıklardan Görüntü BaÄŸdaÅŸtırıcıları seçeneÄŸine tıkladıktan sonra kullandığınız ekran kartının üzerine saÄŸ tıklamak suretiyle Sürücüyü GüncelleÅŸtir > Güncel Sürücü Yazılımını Otomatik Ara seçeneÄŸine tıklamalısınız.

EÄŸer sürücünüz güncel deÄŸilse, yeni sürücü otomatik olarak indirilecek ve kurulacaktır. Kurulum sırasında ekranınınız tamamen kararabilir. Bunun da kurulumun bir parçası olduÄŸunu unutmayın. Elle sürücü yüklemek için ise kullandığınız ekran kartı üreticisinin sitesini ziyaret edebilirsiniz. ÖrneÄŸin; ‘AMD HD8500M Driver’ gibi kendi ekran kartınıza uygun arama yaparsanız, resmi internet sitesi üzerinden kartınıza dair en güncel sürücüye ulaÅŸabilirsiniz.

2- Ayarları Düzenleyin

Çoğu oyun kurulum aşamasında sizin donanımınıza uygun şekilde ayarları otomatik yapıyor olsa da bazı durumlarda performansınıza etki edecek ayarlar açık kalabiliyor. Bunun için oyunu yükledikten sonra grafik ayarlarını isteğinize göre şekillendirmekte yarar var. Özellikle oyun içerisinde işinize yaramayacak ya da size herhangi bir etkisi olmayacak ayarları kapatmak, FPS olarak önemli bir katkı yapabilir.

Öncelikle oyunun ekran çözünürlüğünüze uygun olduÄŸunu bulmalısınız. ÇoÄŸu masaüstü bilgisayar artık 1920 x 1080 çözünürlüklü ekranlar kullanıyor. Dizüstü olanlar ise genellikle 1366 x 768çözünürlüğe sahip oluyorlar. Masaüstünden Bilgisayarım klasörüne saÄŸ tıklamak suretiyle karşınıza çıkan ekranda hangi çözünürlüğe sahip olduÄŸunuzu rahatlıkla görebilirsiniz.

Sonrasında oyun içinde bu çözünürlüğe uygun ayarı seçerseniz, performansınızda gözle görülür bir artışı hemen alabilirsiniz. Bunun yanı sıra FPS deÄŸerlerini en çok etkileyen bir baÅŸka ayar da Anti-Aliasing. Köşe yumuÅŸatma olarak çevirebileceÄŸimiz bu ayar, birçok oyundaki FPS düşüşünün ana etkeni.

Görsel olarak oyunun daha iyi görünmesine yardımcı olan AA’yi kapatmak, yine çılgın bir performans artışı olarak size geri dönecektir. AA ile birlikte ışıklandırma, gölgeler, blur gibi yine görsel olarak etkili; ancak performansa kötü etkisi olan ayarları tespit edip kapatmak da yararınıza olacaktır. En iyi performans, görüntü ayarını ise kendiniz deneyerek bulabilirsiniz.

Bilgisayarların Ömrünü Uzatan Beş Tavsiye!
Resim

3- Performansı Kontrol Edin

Tam olarak hangi FPS ayarlarınızda oynadığınızı öğrenmek de FPS artışı için kimi deÄŸiÅŸiklikler yapmanız için ilk adımlardan bir tanesi olabilir. Bunun için hemen aÅŸağıda gördüğünüz FRAPS gibi uygulamalar aracılığıyla performansınızı test edebilir ve o oyunda kaç FPS aldığınızı görebilirsiniz. EÄŸer yeterli performansı almadığınızı düşünüyorsanız; hemen çeÅŸitli deÄŸiÅŸiklikler yaparak, daha üst FPS deÄŸerlerine ulaÅŸmaya çalışabilirsiniz.

4- Sınırları Zorlayın

Donanım üreticileri, piyasaya sürdükleri parçaların daha uzun ömürlü olmaları için bir çok vakit oldukca minik de olsa performans düşürmelerine gidebiliyorlar. Yani haiz olduÄŸunuz iÅŸlemci aslına bakarsak 3.21mHz hızla çalışabilecekken, daha düşük bir hızla çalışıyor olabilir. Keza monitör kartı ve RAM için de benzer durumlar görebilirsiniz.

Bunun nedeni bu donanımların daha yüksek performans verebilmeleri için daha çok elektrik kullanmaları gerekmesi ve bu durumda donanımların ömrünün kısalması. EÄŸer masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız, bunu BIOS ekranında yapacağınız kimi deÄŸiÅŸiklikle düzeltebilir ve donanımlarınızın reel performansında çalışmasını saÄŸlayabilirsiniz.

Fakat overclock veya hız aşırtmanın doÄŸru yapılmaması niteliÄŸinde donanımızın yanması ÅŸeklinde durumlar da laf konusu; bunun için web Ã¼stünden inceleme yaparak, kullandığınız ekipmana gore doÄŸru ayarları bulmak önemli.

5- Uygulamalardan Destek Alın

Bilgisayarınıza kurduÄŸunuz çoÄŸu program, aslında siz onları kapatsanız bile arkadan çalışıyor ve sizin RAM’inizi, iÅŸlemcinizi meÅŸgul etmeye devam ediyorlar. Bununla birlikte Windows’un daha iyi çalışması için yapılan kimi yazılımsal engellerin de performansınızı etkilediÄŸi biliniyor. Bunun için internet üzerinde rahatça bulabileceÄŸiniz ücretsiz uygulamalar yoluyla performansınızı arttırmayı deneyebilirsiniz.

Hemen aÅŸağıda “indir” tuÅŸuna basarak, hemen kurabileceÄŸiniz GameBooster gibi uygulamalar, bilgisayarınızı gereksiz yere meÅŸgul eden uygulamaları engellemek ve bütün gücünüzü açtığınız oyuna vermek gibi yararları sayesinde, FPS artışına etki edebiliyorlar. ÇoÄŸu zaman gözle görülür bir deÄŸiÅŸiklik yapmasalar bile en azından bir kere deneyerek, FPS oranınızın artıp artmadığını test edebilirsiniz.

6- Yüksek Performansta Açın

Özellikle dizüstü bilgisayar kullanıcılarının göz ardı ettiği durumlardan bir tanesi de güç seçeneklerinin ayarlanmaması. Her bilgisayarı açtığınızda, otomatik olarak sistem kendini güç tasarrufuna ayarlamış durumda oluyor. Bu yolla daha uzun batarya kullanım süresi sunan üreticiler, batarya süresi için performanstan da ödün vermiş oluyorlar.

Hemen ekranın sağ alt tarafında görünen batarya simgesine sağ tıklamak, ardından da güç seçeneklerine tıklamak suretiyle hangi seçenekte bilgisayarınızı kullandığınızı görebilirsiniz.

Eğer Güç Tasarrufu seçeneği seçiliyse hemen aşağısında yer alan Yüksek Performans seçeneğine geçebilirsiniz. Eğer Yüksek Performans seçeneği yoksa, aynı ekranın sağ tarafında bulunan Güç Planı Oluştur seçeğine tıklayıp, kendi Yüksek Performans ayarlarınızı yapabilir ve daha yüksek FPS değerlerine ulaşabilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarımız : Instagram Twtiter Youtube

[Toplam: 3   Ortalama: 5/5]
Burak Eti

Burak Eti {Burak Eti}