IDE Nedir
IDE (Integrated Development Environment), Türkçesiyle “Tümleşik Geliştirme Ortamı” olarak çevrilir.
Programcının yazılım geliştirmek için kullandığı gelişmiş text editör diyebiliriz. Programcılar daha kolay şekilde yazılım geliştirebilmesi için tasarlanan ve yazılım geliştirme aşamasında geliştiriciye birçok kullanışlı araç sunarak daha kolay ve etkili şekilde yazılım geliştirmesine yardımcı olan yazılım türüdür. Günümüzde birbirinden farklı özelliklere ve arayüzüe sahip ide’ler mevcuttur. Ama hepsini amacı aynı, programcıya kolaylık sağlamak.
Yazılımcıların programlamada kullandığı en önemli araç IDE lerdir. Hangi IDE yi kullanacağını seçme bir yazılımcı için çok önemli bir konudur. Bu konuyu, Sistem Gereksinimleri ve Yazılımcının Zevki olarak iki başlık altında toplayabiliriz.
Sistem Gereksinimleri
Sistem gereksinimleri, Ide seçerken en önemli husustur. Ide’lerin özelliklerine göre farklılık gösterir. depolama alanı, disk hızı, ram vb. özellikler önemlidir.
Yazılımcının Zevki
Insan, iradesini tam olarak kullanamayan, zevkini ön planda tutan bir varlık olması nedeniyle Ide seçerken dikkat edilmesi gerekir. Çünkü programlaya yeni başlayan bir yazılımcının hevesini kırar. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biridir.
Popüler IDE’ler
Günümüzde en çok kullanılan IDE ler : Eclipse, Code:Blocks, GNAT Visual Studio, Visual Studio Code, CodeLite, NetBeans, Qt Creator, Dev C++, C++ Builder, Anjuta, MonoDevelop.
IDE ortamlarıniñ ayrıntili kullanimi ayarlari ilgili cok fazla kaynak yok , takip ettigim kadarı ile , birçok kişi derleyiciyi IDE ortamina atamasini yaptiktan sonra , projeyi açıp derlemesini yapıp hex ve bin dosyalarinı türetiyor bu bir gömülü yazılım programcısı için yeterlidir diyebiliriz , fakat örnek STM32cubeIDE ortsmında belki 200 taneden fazla ikon sekme vs… var bunları bilmek kullaniciya çok büyük kolaylik saglayabilir , turkce kaynak yetersizligi , konusunda uzman görevlileri bulmakta zor, konu hakkinda internet ortamlarinda açıklayıci bilgiler olursa gömülü yazılıma yeni başlayanlar zorluk çekmex