Teknoloji dünyası her geçen gün kendini yenilerken insanların aklında Internet of Things (IoT) kavramı soru işaretleri bırakıyor. Internet of Things yani IoT nesnelerin kendi aralarında oluşturdukları ağ üzerinden belirli bir protokol aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. Kısaca bu teknoloji nesnelerin internetidir.

İlk kez 1999 yılında ortaya çıkan bu kavram teknolojiyle birlikte ilk günden daha geniÅŸ bir kitleye ulaÅŸmıştır. Kevin Ashton’nun bir ÅŸirket için hazırladığı sunumda önerdiÄŸi bu sistem radyo dalgaları ve sensörlere dayalıydı. IoT teknolojisinin ilk kez RFID teknolojisi uygulamasıyla önerilmiÅŸtir.
Bugün hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen internetin kullanımının artmasıyla bu küresel siteme olan ilgi de artmıştır. Ardından akıllı ev sistemleri alanında büyük ilgi toplamıştır. Bu sistemler aydınlatmadan güvenliğe neredeyse her uygulamada IoT teknolojisinden yararlanmıştır.

IoT BileÅŸenleri
1- Akıllı Sistemler ve Sensörler
Nesnelerin birbirleriyle iletişimde belki de en önemli diyebileceğimiz bileşen sensörlerdir. Sensörler çevreden aldıkları verileri algılayarak bunları dijital verilere dönüştürür. Sensörlere örnek olarak sıcaklık ve nem sensörü, toprak nem sensörü, nabız sensörü basınç sensörü gibi sensörleri sayabiliriz.
2- Gateway(Ağ Geçidi)
Sensörlerden elde edilen veriler farklı ağlar arasında transfer ediliyor. Bu transferler esnasında ağ geçitleri kullanılıyor.

3-Cloud(Bulut Teknolojisi)
Sensörler aracılığıyla ağ geçitlerinden transfer edilen veriler bazen çok büyük boyutlara ulaşır. Bu noktada bulut teknolojisi dediğimiz cloud devreye girer. Böylece Veri akışının hızlı ve güvenli bir şekilde olmasını sağlar.
4- Analiz
Dijital verilere dönüştürülen veriler elektronik sistemlerde kullanılabilir hale getirilir. Bununla birlikte analiz ile çalışma sürecinde olası sorunların önceden belirlenip önlenmesi sağlanır.
5- Gelişmiş Kullanıcı Arayüzü
Elektronik cihazlarda kullanılan arayüzler kontrol panelleri ve dinamik paneller kullanıcı odaklı tasarlanır.
IoT Teknolojisi Nerelerde?
Akıllı ev sistemleri, akıllı yangın söndürücüler, akıllı kapı kilitleri, arttırılmış gerçeklik gibi birçok alanda IoT teknolojisini görürüz. Bu teknolojiyi akıllı ev sistemleri üzerinden örnekleyelim:

Akıllı ev sistemleri elimizdeki telefon sayesinde bütün ışıkları kapatmayı saÄŸlar. Sadece bununla kalmayız ütüden fırına buzdolabından klimaya evde buluna bütün elektronik ürünleri daha kolay kontrol etmemizi saÄŸlar. Bu sayede evden çıkarken “ütünün fiÅŸini çektim mi?”, “muslukları kapattım mı?” gibi soruları geride bırakır. Evde olmasak bile onları kolaylıkla kontrol edebiliriz. Böylece telefonun bir tuÅŸu ile evin elektriÄŸini, suyunu, doÄŸalgazını kesebiliriz.
Örnek bir IoT uygulamasını denemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Önceki yazılarımı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.