ANASAYFA

SQL SORGULUMA DİLİ(7) KARŞILAŞTIRMA İŞLEÇLERİ ÖRNEKLERİ

Merhaba arkadaşlar karşılaştırma işleçlerini önceki yazıda ayrıntılı bir şekilde anlatmıştım. Öğrendiğimiz işleçleri uygulama yapmak öğrenme açısından önemli işte bu yazıda örnekleri anlatacağım ve nasıl kullanıldığını bu yazıdan sonra görmüş olacaksanız. O zaman başlayalım;

[responsivevoice_button voice="Turkish Male"]

     Merhaba arkadaşlar karşılaştırma işleçlerini önceki yazıda ayrıntılı bir şekilde anlatmıştım. Öğrendiğimiz işleçleri uygulama yapmak öğrenme açısından önemli işte bu yazıda örnekleri anlatacağım ve nasıl kullanıldığını bu yazıdan sonra görmüş olacaksanız. O zaman başlayalım;

ÖRNEKLER

Bu örneklerde de bütün sorgularda olduğu gibi istenilen bilgilere göre önceden hazırlanmış bir tablo ve veri tabanı olmuş olması gerekmektedir. Böyle bir tablo ve veri tabanı olduğunu varsayarak sorularımızı ona göre çözebiliriz. Burada uzun uzun tabloyu vererek kafanızı daha çok karıştırmak istemedim mantığını anlamanız yeterli olacaktır.

SORU 1) ID’si 4 ile 12 arasında olan kayıtların Proje ID ve Bölüm ID’lerini tekrarsız olarak listeleyiniz.  

ÇÖZÜM 1: Select Distinot Proje ID , Bölüm ID from Tbl_Personel Where ID between 4 and 12  

SORU 2) Maaşları 1000 ve 5000 arasında olan kayıtların Departman ID ve cinsiyetlerini listeleyiniz.

ÇÖZÜM 2: Select Distinot Departman ID , Cinsiyet from Tbl_Personel Where Maas between 1000 and 5000

SORU 3) Adı Ali ve Zeynep olanların maaşlarını 3 ile çarpıp 100 TL ekleyen sorguyu yazınız.    

ÇÖZÜM 3: Select maas*3+100 As YeniMaasfrom Tbl_Personel Where Adi IN (‘Ali’,’Zeynep’)  

SORU 4) Meslekleri Yazar ve Editör olanların maaşlarını 5 ile çarpıp 100 TL ekleyen sorguyu yazınız.    

ÇÖZÜM 4: Select maas*5+100 As YeniMaasfrom Tbl_Personel Where Meslek IN (‘Yazar’,’ Editör’)

SORU 5) Adının ikinci harfi “v” olan ya da TC’sinde 825 sayısı olan kayıtları doğum tarihine göre listeleyen sorguyu yazınız.

ÇÖZÜM 5: Select DogumTarihi from Tbl_Personel Where Adi LIKE  ‘ _v% ’ or TC LIKE ‘ %825% ’     

SORU 6) Adı “ç” harfi ile başlayan ya da Soyadı “m” harfi ile biten kayıtları Ad ve Soyada göre listeleyen sorguyu yazınız.

ÇÖZÜM 6: Select Adi, Soyadi from Tbl_Personel Where Adi LIKE  ‘ ç% ’ or Soyadi LIKE ‘ %m ’   

SORU 7) Soyadının sondan ikinci harfi “e” olmayanları Ad ve Soyadını birleştirerek listeleyen sorguyu yazınız.

ÇÖZÜM 7: Select Adi+Soyadi As AdSoyad from Tbl_Personel Where Soyadi NOT LIKE  ‘ %e_ ’ 

SORU 8) TC’sinin sondan ikinci sayısı “5” olmayanları listeleyen sorguyu yazınız.

ÇÖZÜM 8: Select * from Tbl_Personel Where TC NOT LIKE ‘ %5_ ’ 

SORU 9) Yaşları 35’den büyükleri ve adresi NULL olanları listeleyen sorguyu yazınız.

ÇÖZÜM 9: Select * from Tbl_Personel Where Yas > 35 and Adres IS NULL   

SORU 10) Maaşları 1500’den küçükleri ve Cinsiyeti “e” olmayanları listeleyen sorguyu yazınız.

ÇÖZÜM 10: Select * from Tbl_Personel Where Maas < 1500 and Cinsiyet <> ‘E’ 

SORU 11) Maaşları 1500’den küçük ya da eşit olanları ve yaşları 25’ten büyük ya da eşit olanları listeleyen sorguyu yazınız.    

ÇÖZÜM 11: Select * from Tbl_Personel Where Maas < = 1500 and Yas > = 25    

SORU 12) Yaşları 35’den büyükleri ve adresi ‘VAN’ olanları listeleyen sorguyu yazınız.

ÇÖZÜM 12: Select * from Tbl_Personel Where Yas > 35 and Adres IN (‘VAN’)  

Bu örneklerle beraber karşılaştırma işleçlerini de bitirmiş olduk umarım yararlı bir yazı olmuştur. Bundan sonraki yazıda ise sıralama işlemlerini ele alacağım bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili diğer yazılara bakmak isterseniz;

https://www.gencprogramci.org/author/ci-d-em/

ÇİĞDEM ÇİFTÇİ 😀

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]
To Top